Vitaal Vandaag
Image default
Geneeskunde

Wordt fysiotherapie vergoed vanuit de zorgverzekering?

Wanneer je op zoek bent naar een fysiotherapiepraktijk, bijvoorbeeld voor fysiotherapie Eindhoven, dan is het natuurlijk belangrijk om te weten of en hoeveel je dan zou moeten betalen. Fysiotherapie is een paramedisch beroep gericht op het bewegingsapparaat. Hoeveel behandelingen je precies vergoed krijgt, is afhankelijk van je leeftijd, de reden voor behandeling en welke zorgverzekering je hebt.

Fysiotherapie voor kinderen

Voor jongeren onder de 18 jaar wordt fysiotherapie in veel gevallen vergoed. Ten minste de eerste 9 behandelingen. Er bestaat een lijst met chronische aandoeningen, wanneer je een van deze aandoeningen hebt dan worden alle behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Twijfel je of jouw behandeling wel of niet vergoed wordt? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Fysiotherapie voor volwassenen

Wanneer je alleen een basisverzekering hebt wordt in veel gevallen een bepaald aantal behandelingen per jaar vergoed. Wel betaal je hier eerst nog eigen risico voor, hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het eigen risico dat je hebt ingesteld bij het afsluiten van je zorgverzekering. In 2022 is het minimale eigen risico 385 euro. Je betaalt dan dus zelf de eerste 385 euro aan behandelingen (mocht je dit eigen risico nog niet aan iets anders hebben besteedt), pas na die 385 euro worden de behandelingen vergoed. Hier zit wel een maximaal aantal behandelingen aan. 

Heb je geen chronische aandoening? Dan wordt fysiotherapie vaak niet vergoed door de verzekering. Op de lijst met chronische aandoeningen staat onder andere spierziekte, aangeboren afwijkingen, frozen shoulder, whiplash of een fractuur. Wanneer je denkt veel fysiotherapie nodig te gaan hebben buiten deze chronische aandoeningen is het dan ook verstandig om een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten. Hiermee kun je ook met klachten die niet op de chronische lijst staan in aanmerking komen voor een vergoeding, en het eigen risico komt daarmee te vervallen.

https://www.fysiotherapieachtsebarrier.nl/