Vitaal Vandaag
Image default
Seniorengezondheid

Hoe u de beste orthopedische schoenen voor senioren vindt

Voetpijn kan veel senioren buitenspel zetten. Maar de juiste schoenen kunnen oudere mensen met voetproblemen helpen om jarenlang actief te blijven – en orthopedische schoenen zijn vaak het antwoord. Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden om u te helpen de juiste orthopedische schoenen te vinden die aan uw behoeften voldoen.

 

Wat zijn orthopedische schoenen?

Orthopedische schoenen ondersteunen de structuur van de voet, enkel en been met een stabiele zool en een stevige hiel. Mensen met abnormale voetmechanica hebben meer kans op orthopedische schoenen. En senioren hebben vaak orthopedische schoenen nodig omdat hun lichaam verandert met de leeftijd en ze schoenen nodig hebben die gemakkelijk aan te trekken zijn en extra comfort bieden.

 

Wat zijn enkele van de meest voorkomende voetproblemen die senioren ervaren?

Studies tonen aan dat bijna 80% van de oudere patiënten voetproblemen heeft – en het dragen van ongepaste, slecht passende schoenen is een bijdragende factor. Hier zijn enkele van de meest voorkomende voorwaarden:

Artritis. Dit is een ontsteking en zwelling van kraakbeen en bekleding van gewrichten. Het verhoogt meestal ook de vloeistof in de gewrichten, wat allemaal uw voeten stijf en pijnlijk kan maken.

Eeltknobbels. Een bunion verwijst naar een vergroot bot aan de basis van de grote teen of het weefsel van het gewricht dat niet op zijn plaats is. Hierdoor trekt de grote teen naar kleinere tenen, waardoor de vorm van de voet verandert.

Plantaire fasciitis. Dit is een ontsteking van de bindweefselband, de fascia genaamd, die de hiel verbindt met de basis van de tenen langs de onderkant van de voet.

Hiel pijn. Het hielbeen is het grootste bot in de voet. Hielpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals hielspoor (calciumafzetting) en tendinitis.

Suikerziekte. Deze ziekte kan voetgerelateerde complicaties veroorzaken, zoals zenuwbeschadiging en een slechte bloedcirculatie, wat kan leiden tot diabetische voetzweren aan de onderkant van de voeten.

Deze omstandigheden leiden er vaak toe dat senioren op zoek gaan naar schoeisel dat geschikt is voor veranderingen in hun voeten. Loafers kunnen bijvoorbeeld vaak te nauw zijn voor oudere volwassenen met oedeem, ook wel zwelling genoemd.

 

Waarop letten bij orthopedische schoenen voor senioren

Of je nu orthopedische sneakers nodig hebt of gewoon op zoek bent naar de beste schoenen voor oudere volwassenen, wees flexibel en begrijp je keuzes. “Kracht, flexibiliteit, ziekte en hun omgeving zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden”, zegt Ware.

Houd rekening met deze factoren bij het kiezen van orthopedisch schoeisel:

Comfort en verstelbaarheid. Haken, lussen en klittenband kunnen helpen om schoenen comfortabeler en gemakkelijker aan en uit te trekken.

“Senioren, vooral mannen, buigen niet goed, dus ze compromitteren vaak de ondersteuning voor het gemak van het aantrekken van de schoen”, zegt Ware. “Een goede truc is om wat uitbreidbare veters te kopen en de schoen vooraf te strikken, zodat ze een meer accommoderende optie worden voor ondersteuning en zwelling. Door het vetersysteem kan de persoon de schoen aantrekken, net als een loafer.

Demping en schokabsorptie. De binnenzool zit in de schoen, waar de voetsteunen zijn. Schoenen met uitneembare inlegzolen geven je meer flexibiliteit – je kunt ze vervangen door inlegzolen die meer demping of sterkere ondersteuning bieden.

Tractie en grip. De buitenzool, of de harde onderkant van de schoen, moet zich aanpassen aan je voet. Antislipzolen kunnen vallen helpen voorkomen.

Teen doos. Dit is het gebied aan de voorkant van de schoen, waar de tenen gaan, en het kan rond, puntig of vierkant zijn. Iedereen die schoenen met puntige neus heeft gedragen, weet maar al te goed dat de teenendoos ongemak kan veroorzaken. Hoe dieper de teenendoos, hoe meer ruimte er zal zijn voor je tenen.

 

Tips voor het kopen van schoenen

Succesvol winkelen voor orthopedische schoenen vereist een beetje onderzoek en strategie.

Ken uw doel en voetconditie. Praat met uw podotherapeut. Uw arts kan u winkelrichtlijnen geven over factoren zoals hielhoogte, -breedte of schoenflexibiliteit. En denk aan de activiteiten die je gaat doen als je de schoen draagt. Misschien bent u op zoek naar orthopedische wandelschoenen of schoenen die helpen bij evenwichtsproblemen.

Koop persoonlijk of wees zeker van het retourbeleid. Een zoekopdracht op internet kan u helpen erachter te komen waar u orthopedische schoenen in uw regio kunt kopen. Maar bestel indien mogelijk niet online. Je moet schoenen passen om er zeker van te zijn dat ze goed passen. Idealiter zou je naar een winkel moeten gaan die verschillende stijlen heeft. Maar als u online moet bestellen, controleer dan het retourbeleid van het bedrijf voordat u iets koopt. Een maattabel en een medewerker van de klantenservice kunnen ook helpen, of je nu op zoek bent naar casual schoenen of de beste wandelschoenen.

Shop en pas schoenen in de late namiddag of avond. Voeten kunnen de hele dag opzwellen, dus het is het beste om tegen het einde van de dag te winkelen. Dit helpt een strakke pasvorm te voorkomen.

Controleer de pasvorm. Voeten kunnen groeien naarmate we ouder worden en onze voeten kunnen ook verschillende maten hebben. Het is dus een goed idee om elke keer dat u nieuwe schoenen koopt beide voeten te laten opmeten. Ga staan ​​terwijl u wordt gemeten, omdat uw lichaamsgewicht uw voeten doet uitzetten.

Als je eenmaal schoenen probeert, loont het om nitpicky te zijn. Je moet een centimeter tussen je langste teen en de punt van de schoen hebben. Zoek naar gebieden die kunnen wrijven.

https://luitenorthopedie.nl/