Vitaal Vandaag
Image default
Zintuigen

Sensoren in moderne SEATs detecteren problemen met het wegdek

Als één auto over een hobbel rijdt, is er dan iets mis met de weg? Niet per se! Er kan bijvoorbeeld een takje op de weg gevallen zijn. Maar als tientallen auto’s op dezelfde plek dezelfde hobbel ervaren, is er waarschijnlijk iets mis met het wegoppervlak. Dankzij de inzet van ‘big data’ – afkomstig van duizenden auto’s – analyseert SEAT dit soort situaties, om die informatie vervolgens te gebruiken om andere weggebruikers tijdig te waarschuwen.

Auto’s die verbonden zijn met het internet en gebruikmaken van moderne sensortechnologie, kunnen gezamenlijk een constante stroom geanonimiseerde informatie geven over de kwaliteit van wegen. Een moderne SEAT meet bijvoorbeeld continu of een wiel niet doorslipt, om bij gevaar tijdig te kunnen ingrijpen.

Een camera in de auto speurt naar lijnen op de weg, om te kunnen waarschuwen wanneer de bestuurder onverhoeds van rijbaan wisselt. De lichtsensor registreert wanneer de lampen aan moeten en een regensensor hoe hard de ruitenwissers moeten werken. Traditioneel werd die informatie uitsluitend gebruikt in de betreffende auto zelf. SEAT benut de huidige mogelijkheden nu echter om ook andere automobilisten te helpen. 

De tractiecontrole, stabiliteitscontrole, camera en radar leveren een enorme stroom aan informatie. In het SEAT Data Office wordt de informatie – die via een mobiele dataverbinding vanuit de auto wordt doorgestuurd – vervolgens verwerkt. 

De auto’s op de weg speuren dus gezamenlijk door heel Europa continu naar de hoeveelheid grip die het wegdek biedt, of er water, ijs of sneeuw ligt en of er scheuren of gaten in het wegdek ontstaan. 

Vaak worden reparaties zo sneller en efficiënter gedaan, omdat de exacte locatie van de problemen bekend is en er niet eerst gezocht hoeft te worden naar plekken die gerepareerd moeten worden. 

De camera’s en sensoren in de auto’s kunnen ook waarnemen of er parkeerruimte in de buurt is, of er een vrachtauto staat te laden en lossen en of er al dan niet een stopbord bij een kruispunt staat. Een dynamische kaart van veranderende omstandigheden is zinvol voor alle weggebruikers.

Populaire Seat Modellen

De 4 populairste Seat-modellen zijn de Ibiza, Leon en Arona. Via Seat Private Lease zijn ze alle drie voordelig te rijden voor een vast bedrag per maand.

Ibiza

De Ibiza is het model waarmee Seat groot is geworden. In 1984 kwam de legendarische Seat Ibiza op de markt. Nu 5 generaties later is de Ibiza nog een van de pijlers van Seat. De Ibiza is goed voor zo’n veertig procent van de verkopen van Seat en is de bestverkochte SEAT aller tijden. Ook Seat Ibiza Private Lease is al jaren populair.

De Ibiza dankt zijn naam aan het feesteiland in de Balearen-archipel dat ook beroemd is om zijn stranden en zijn omgeving.

De tweede generatie Ibiza stamt uit 1993 en is de eerste generatie die volledig onder het beheer van de Volkswagen groep is ontwikkeld. Deze maakte gebruik van een platform dat een jaar later ook voor de Volkswagen Polo werd ingezet. Vanaf dit punt maakte de Ibiza zich los van zijn wat stoffige, conservatieve karakter en ging tot de verbeelding spreken met aantrekkelijke rondingen en stroomlijning waarmee hij ook een jongere doelgroep aanspreekt.

Leon

De Seat León is een stijlvolle auto die sinds 1999 op de markt is en nu in zijn vierde generatie zit. De nieuwste SEAT Leon heeft een uitgesproken design. Dit model is efficiënter, sportiever en veiliger dan de vorige modellen.  Hij dankt zijn naam aan de stad León, gelegen in het noorden van de autonome gemeenschap Castilla y León.

De SEAT Leon is een moderne auto met een high-tech interieur en de modernste rij-assistentiesystemen. Wat de auto ook aantrekkelijk maakt, is de hybride motor met een lage CO2-uitstoot. Hiermee rijd je tot 60 kilometer puur elektrisch. De Leon is verkrijgbaar als sedan of station wagon.

De verlichting is modern. In de LED-koplampen en de opvallende LED-balk aan de achterkant wordt gebruik gemaakt van nieuwe en geavanceerde lichttechnologie, waardoor de auto lekker opvalt.

Seat Leon Private Lease is aantrekkelijk voor iedereen die een voordelig en zorgeloos een nieuwe Leon wil rijden.

Arona

De kleinste SUV van Seat is de Arona. Hij is vernoemd naar een stad op het eiland Tenerife.

Pas sinds 2016 richt Seat zich op het ontwikkelen van SUV’s. In eerste instantie deed men dat met de grotere SEAT Ateca. Om ook de automobilist met een beperkter budget van dienst te zijn introduceerde Seat in 2017 de SEAT Arona.

De SEAT Arona is een 5-deurs auto en heeft zitplaatsen voor vijf personen. Het model is deels geïnspireerd op de in april 2017 verschenen vijfde generatie van de SEAT Ibiza en werd ook op hetzelfde platform gebouwd. Meerdere uiterlijke kenmerken komen overeen.

De Arona SEAT is leverbaar in zeven uitvoeringen, waarvan de prijzen van het goedkoopste en duurste model nogal uiteenlopen. Alle uitvoeringen zijn zorgeloos te rijden via Seat Arona Private Lease.

Ateca

De Seat Ateca is een van de vele cross-overs uit het gamma van de Volkswagen-groep. Hij is een echte allemansvriend. 

In 2016 was de Seat Ateca de eerste SUV van het Spaanse merk. Het zal niemand verbazen dat de Ateca zijn platform deelt met dat van de VW Tiguan. En dat is geen verkeerde basis.

Seat Ateca Private Lease is een voordelige manier om in een splinternieuwe SUV te rijden.  

Seat heeft de Ateca recentelijk vernieuwd. De nieuwe SEAT Ateca kijkt een stuk scherper de wereld in. Letterlijk, dankzij full LED-koplampen. 

Private Lease

Seat modellen zijn met een laag maandbedrag populair in Seat Private Lease. In het private lease maandbedrag zijn de kosten inbegrepen voor: wegenbelasting, all-riskverzekering, afschrijving, reparatie en onderhoud, bandenservice, internationale pechhulp.

Heb je besloten een elektrische auto private lease te gaan rijden? Gebruik dan een private lease-vergelijker om de beste deal te vinden voor jouw situatie. In een private lease-vergelijker filter je onder andere op het merk, type, budget, looptijd, brandstofsoort en het aantal kilometers dat je jaarlijks denkt te rijden. Door te vergelijken is in één overzicht duidelijk welke auto’s en aanbieders voldoen aan jouw wensen.

Sinds 1 juli 2020 is er een regeling waarbij je subsidie kunt aanvragen wanneer je een elektrische auto koopt, maar ook wanneer je een elektrische auto gaat private leasen. Deze Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren wordt ook wel SEPP genoemd. Ook voor een tweedehands elektrische auto is een subsidie mogelijk. Zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto’s moeten aan strenge voorwaarden voldoen.