Vitaal Vandaag
Image default
Alternatief

Blijvend herstellen van een verslaving aan alcohol of verdovende middelen

Er zijn in Nederland veel mensen die kampen met verslavingsproblematiek. Volgens cijfers van het RIVM – op basis van een bevolkingsonderzoek – hadden in 2019 zo’n 609.500 mensen tussen de 18 en 64 jaar een drugsstoornis of alcoholverslaving. Het betrof 178.800 mensen met een drugsverslaving en 477.400 mensen met een alcoholverslaving. Mensen die verslaafd zijn, zitten vast in een patroon dat zich voortdurend herhaalt en dat moeilijk is te doorbreken. Dit gedrag komt in zo’n ernstige mate voor dat het dagelijks leven eronder lijdt en het negatieve effecten heeft op iemands naaste omgeving. De relaties met vrienden, familie en geliefden komen vaak onder druk te staan. Ook studie en werk komen er onder te lijden. In dit artikel gaan we in op de vraag hoe een verslaving met dagbehandeling kan worden behandeld.

Hoe verslavend is alcohol?

Veel mensen vragen zich af in welke mate alcohol verslavend is. Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, is alcohol verre van onschuldig. Zoals de bovenstaande cijfers aantonen, zijn veel mensen verslaafd aan alcohol. Alcoholverslaving komt van alle verslavingen het meest voor en dat heeft te maken met het feit dat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Ook omdat alcohol legaal en makkelijk te verkrijgen is, is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken vaak lastig te zien. Drank is zowel lichamelijk als geestelijk zeer verslavend en dat maakt het extra moeilijk om zelf te stoppen met drinken. Een alcoholverslaving ligt snel op de loer en komt vaak voor in combinatie met een andere verslaving. 

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Iemand is verslaafd als het willen drinken van alcohol is veranderd in het moeten drinken van alcohol. De symptomen van een alcoholverslaving zijn te herkennen aan uiteenlopende geestelijke, lichamelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Iemand heeft bijvoorbeeld op ongewone tijden trek in alcohol, vertoont ‘trucjes’ vol van leugens en ontkenning en doet vele beloftes en pogingen om te stoppen met drinken. Daarnaast kan iemand last krijgen van geestelijke verwarring en geheugenproblemen zoals blackouts en greyouts. Ook angst, nervositeit, stemmingswisselingen en slaapproblemen komen vaak voor. Verder krijgen mensen met een alcoholverslaving vaak last van darmproblemen, maagklachten, verlies van eetlust, trillen, zweten en ontwenningsverschijnselen. 

3-MMC verslaving

Een verslaving aan die steeds vaker voorkomt is die aan 3-MMC. Dit is de opvolger van 4-MMC en staat ook bekend als Poes, 3-methylmethcathinone en 3-MC. Omdat 3-MMC pas sinds 2012 op de drugsmarkt is, wordt het middel ook wel designer drug genoemd. 3-MMC wordt meestal verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder en wordt door de meeste gebruikers geslikt of gesnoven. Gebruikers geven aan dat het effect zich uit in meer energie, meer zelfvertrouwen, zin in seks, een verhoogde alertheid en minder vermoeidheid. Daarnaast beschrijven zij de effecten als euforische, verliefde en opgewekte gevoelens. 3-MMC is in zeer ernstige mate verslavend. De drang om het nog een keer te nemen, is ontzettend groot zodra het middel is uitgewerkt. Wat vaak als recreatief gebruik begint, verandert al snel in een verslaving. Omdat gebruikers zich blij en alert voelen, niet vermoeid raken en vaak nachtenlang niet slapen, komen ze snel in een vicieuze cirkel vast te zitten. Bij een 3-MMC verslaving kunnen er op korte en lange termijn ernstige, negatieve psychische en lichamelijke symptomen en ziektes optreden, zoals: angststoornissen, zware depressie, psychose, hersenbloeding en hartstilstand. 

Afkicken met de juiste medische begeleiding

Er zijn grote risico’s verbonden aan het stoppen met het gebruik van 3-MMC. Het kan tot gevaarlijke ontwenningsverschijnselen leiden als een gebruiker afkickt zonder de juiste medische begeleiding. Gebruikers melden onder andere: buikpijn, keelpijn, hoofdpijn, lichamelijke en mentale vermoeidheid, slaapstoornissen, angst- en paniekaanvallen. Ook hebben ze vaak een verminderde motivatie, voelen zij zich vaak snel geïrriteerd en worden ze agressief. Het afkicken van 3-MMC vereist daarom – net zoals bij een alcoholverslaving – behandeling onder begeleiding van een team van professionals. 

Hoe werkt de behandeling van een verslaving? 

De specialisten van de in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling Recovery Mental Healthcare, bieden hulp en advies en kijken naar de mogelijke onderliggende oorzaken van de verslavingsproblematiek. Zij werken bij de behandeling van verslaving met het 12-stappenprogramma. Dit is een behandelingsplan waarbij de twaalf verschillende stappen de weg naar herstel beschrijven. Het uiteindelijke doel van het 12-stappenprogramma is blijvend herstel en een betere kwaliteit van leven. Als iemand bereid is om hulp te aanvaarden, kan de verslaving tot het verleden behoren. Bij verslavingszorg denken veel mensen vaak aan klinieken, dus bedden. Het grootste gedeelte van deze zorg vindt echter plaats in de dagbehandeling, waar de cliënten aan het einde van de dag weer naar huis gaan. Dat maakt de drempel om hulp te zoeken of te aanvaarden lager. 

Dagbehandeling bij Recovery Mental Healthcare bestaat uit wekelijkse individuele consulten gedurende een bepaalde periode. Samen met de therapeut werkt de cliënt één op één aan zijn verslavingsproblematiek. Afhankelijk van het behandelplan vinden naast deze gesprekken wekelijkse groepsbijeenkomsten plaats onder begeleiding van een therapeut en/of expert. 

Ben jij verslaafd en zoek je nu hulp? Of wil je meer informatie over de verschillende behandelingen zoals dagbehandeling, avondbehandeling of klinische behandeling van een verslaving? Een verslaving overwinnen doe je niet alleen. Bij het team van medische professionals van Recovery Mental Healthcare kun je terecht voor hulp en advies. Bel met nummer: 085 – 8200 900.