Vitaal Vandaag
Image default
Aandoeningen en ziekten

Krachttraining bij VKB-revalidatie

Krachttraining bij VKB-revalidatie

Binnen de sportfysiotherapie zien fysiotherapeuten talloze sportblessures in de praktijken. Van verrekte enkelbanden tot heup- en liesblessures. Echter zijn er enkele sportblessures die een lange en intensieve revalidatie vereisen om te herstellen. Een goed voorbeeld hiervan is een gescheurde kruisband (voorste kruisband). Iemand die deze blessure oploopt moet ook in de meeste gevallen geopereerd worden.

Na de operatie is het revalidatietraject enorm belangrijk. Een sportfysiotherapeut en kracht & conditietrainer zijn dan de twee belangrijkste personen die je hierbij kunnen helpen.

 

De rol van een sportfysiotherapeut en K&C trainer

Het revalidatietraject na een voorste kruisband reconstructie vereist veel ervaring en expertise. Het is namelijk een traject dat minimaal 9 maanden duurt met een uitloop naar een jaar. Daarom wordt de VKB-revalidatie opgedeeld in meerdere fases. 

De sportfysiotherapeut zal in de 1e fase werken aan meerdere aspecten, waaronder: 

  • het maximaliseren van de strekking van de knie
  • verbeteren van het looppatroon
  • zwelling verminderen

In de fases erna zal de sportfysiotherapeut samenwerken met de kracht- en conditietrainer. In fase 2 ligt de nadruk op het versterken van de spieren, coördinatie en mobiliteit van de knie. In de fases daaropvolgend zullen de therapeut en trainer krachttesten uitvoeren. In fase 3 is dit tevens een beginmeting. Ook zal er in fase 3 een begin worden gemaakt met sprongvormen en hardlopen. In fase 4 wordt de patiënt al lichtjes voorbereid om weer de terug te keren naar zijn of haar beoefende sport. Daarom worden er in deze sport specifieke oefeningen uitgevoerd. Dit oefeningen zijn echter wel afhankelijk van de beoefende sport. In de laatste fase worden er o.a. sprinttesten uitgevoerd en zal er worden gewerkt naar een terugkeer naar het gewenste sportniveau.

Het is voor de patiënt erg belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met krachttraining om zoveel mogelijk spieren te behouden. Dit geldt voor zowel de geblesseerde als niet geblesseerde knie. Ook is het belangrijk om de daling van de conditie zo veel mogelijk te minimaliseren.

 

Fysiotherapie bij een VKB-reconstructie

B&B Healthcare beschikt over meerdere fysiotherapeuten bij een gescheurde voorste kruisband. Zij hebben jarenlange ervaring bij het behandelen en begeleiden van VKB-patiënten. Meer weten wat B&B Healthcare op het gebied van fysiotherapie kan betekenen? Bezoek dan onze website!

https://fysiotherapeut-denhaag.nl/