Vitaal Vandaag
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wel of niet sporten met knie- of heupartrose

In Nederland zijn er onwijs veel mensen die klachten ervaren als gevolg van knie – of heupartrose. De mate van pijn is verschillend per persoon. Echter hebben velen het gevoel dat sporten de klachten juist erger maakt. Maar is dat ook echt zo? Of is sporten juist bevorderend voor artrose patiënten?  

Ons antwoord daarop is: ja! Bewegen heeft een stimulerende werking voor patiënten met knie- of heupartrose. Tijdens het sporten versterk je de spieren en stabiliteit rondom de aangedane gebieden. Echter geldt dit niet voor iedere sport. 

Welke sporten u wel of niet kunt beoefenen zullen wij hieronder benoemen.

 

Sporten met een bevorderende werking

Er zijn veel sporten die bevorderend zijn voor patiënten met knie- of heupartrose. Het is echter wel belangrijk om deze gedoseerd te beoefenen en de grenzen te respecteren. Voor patiënten met knie of heupartrose is het belangrijk dat de gewrichten rondom het aangedane gebied niet overbelast raken. Daarom zijn onderstaande sporten minder tot niet geschikt:

  • Vechtsporten;
  • Balsporten waar sprake is van hoge intensiteit, zoals voetbal, volleybal, tennis, basketbal etc.
  • Wintersport;
  • Krachtsporten zoals gewichtheffen. Sporten in de sportschool is wel bevorderend. Wij adviseren wel om met een fysiotherapeut te bespreken welke oefeningen wel en niet uitgevoerd kunnen worden.

Hardlopen adviseren wij eigenlijk nooit, omdat dit ook veel belasting geeft op de gewrichten. Echter met goede dempende schoenen en een zachte ondergrond om de schokbelasting op te vangen zou eventueel nog wel kunnen.

Sporten die wel goed werken voor artroseklachten en weinig belasting hebben op gewrichten zijn:

  • Zwemmen;
  • Wandelen (ook Powerwalking en Nordic walking);
  • Fietsen;
  • Golfen;

 

Fysiotherapie bij artrose

Het is vrijwel altijd ons advies om met knie- of heupartrose regelmatig de fysiotherapeut te bezoeken. Wij kunnen deze patiënten goed begeleiden met o.a. intensieve oefentherapie. Dit zal voornamelijk gericht zijn op spierversterking, coördinatie en verbetering conditie. Ieder patiënt is anders, dus ook het behandelingstraject en oefeningen verschillen per patiënt. Dit wordt tijdens een intake in kaart gebracht. 

B&B Healthcare behandelt al jarenlang patiënten met artrose en beschikken wij over de juiste specialisten. Wij zijn tevens aangesloten bij Artrose Netwerk Haaglanden. Onze fysiotherapeuten in Den Haag staan altijd voor u klaar voor het beste resultaat.

https://fysiotherapeut-denhaag.nl/