Vitaal Vandaag
Image default
Geestelijke gezondheid

3 voordelen van begeleid wonen

Voor sommige mensen is het lastig om zelfstandig te wonen. Voor hen is Plushome begeleid wonen een uitstekende manier om ondersteuning te krijgen en naar een toekomst te werken waar zelfstandiger zijn. Maar wat is begeleid wonen precies en wat zijn de voordelen hiervan? Heb je zelf nog wel controle of moet je dit volledig overgeven? Kun je nog wel in je eigen huis wonen? Hieronder staat dit allemaal op een rijtje.

Wat is begeleid wonen

Begeleid wonen is een ondersteuning voor in huis. Het is minder intensief dan beschermd wonen. Hier heb je continu ondersteuning en woon je vaak samen met mensen die ook ondersteuning krijgen. Bij begeleid wonen, woon je nog zelfstandig, maar komen er begeleiders bij je langs. Er zullen geplande afspraken staan, voor wanneer de begeleiders langs komen. Maar mocht het nodig zijn, kun je ook contact opnemen met je begeleiders. Zo kun je met begeleid wonen eventueel in de avond of in de nacht contact opnemen met je begeleiders. In sommige gevallen kun je in een speciale zorgwoning terecht komen, dit is echter niet nodig of mogelijk voor iedereen. Begeleid wonen is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar die lichamelijke of psychische klachten hebben die er voor zorgen dat ze niet meer helemaal zelfstandig kunnen wonen. Door middel van de ondersteuning, is het de bedoeling dat ze beter kunnen leven en eventueel in de toekomst wat meer zelfstandig worden.

Sociale omgeving

Met begeleid wonen wordt vaak je sociale netwerk erbij betrokken. Het is belangrijk voor mensen om er voor elkaar te zijn. Zo voelt iedereen zich een beetje beter. Het is fijn wanneer je mensen hebt om op te kunnen steunen. Toch is het ook fijn om gewoon te weten dat er iemand is. Iemand die naar je luistert, of om naar te luisteren. Iemand om mee te lachen en te praten. Gewoon iemand om iets leuks mee te doen! Door je sociale contacten te onderhouden, zorg je ervoor dat je je emotioneel en mentaal wat beter gaat voelen. Dit kan een groot verschil maken voor mensen. Juist daarom wordt hier goed naar gekeken bij begeleid wonen. Wanneer je sociale omgeving goed is, is er al vaak geen behoefte meer naar professionele begeleiding.

https://plushome.nl