Vitaal Vandaag
Image default
Geestelijke gezondheid

Alles over Hatha Yoga en Ashtanga Yoga

Yoga is booming! Maar dat is waarschijnlijk geen nieuws. De eerste yoga soorten ontstonden al honderden jaren geleden. Inmiddels beoefenen niet alleen traditionele yogi’s het, maar zie je ook dat yoga door een diversiteit aan mensen wordt gepraktiseerd. Ondernemers die willen ontsnappen van de dagelijkse stress kunnen er bijvoorbeeld baat bij hebben. Of wat denken je van mensen die de hele dag achter een bureau zitten en het lichaam weer even terug op orde willen hebben? Maar welke soort yoga kan je nu het beste beoefenen? Daar is geen simpel antwoord op te geven. Zeker niet gezien het feit dat er tientallen verschillende yoga soorten bestaan. Graag lichten we hier twee van de meest populaire vormen voor je uit: Hatha Yoga en Ashtanga Yoga.

Wat is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is de populairste vorm van alle verschillende soorten yoga. Oorspronkelijk ontstond yoga ongeveer vijfduizend jaar geleden in het verre India. Toen yoga in zijn puurste vorm werd beoefend en het Westen deze filosofie nog niet had beïnvloed, was hatha yoga een van de meest klassieke vormen van yoga die je kon beoefenen. Ha betekent zon en tha betekent maan in het Sanskriet, vandaar de naam: “zon-maan”. De zon staat voor yang en de maan voor yin. Hatha yoga zoekt evenwicht tussen yin en yang door asana’s te combineren met ademhaling (pranayama). Hatha yoga bestaat uit losstaande houdingen met een duidelijk begin en einde. Ook is er vaak veel aandacht voor een correcte uitvoering van de oefeningen en zal een les niet te snel gaan als er beginners aanwezig zijn. Dit maakt hatha yoga zeer geschikt voor mensen die met yoga willen beginnen.

Wat is Ashtanga Yoga?

Ashtanga Vinyasa yoga, ook bekend als Ashtanga yoga of Vinyasa yoga, is een vorm van yoga die bestaat uit zes series waarbij elke serie bestaat uit 40 houdingen. Ashtanga is een dynamische yogastijl waarbij het lichaam en de ademhaling vloeiende bewegingen maken. Regelmatige beoefening is nodig om resultaten te bereiken; je moet je lichaam verbinden met je ademhaling.

Wat is het verschil tussen Hatha Yoga en Ashtanga Yoga?

Als je puur naar de houdingen kijk dan zijn Hatha Yoga en Ashtanga Yoga erg gelijkwaardig. De poses/asana’s zijn namelijk hetzelfde. Toch zit er een wezenlijk verschil in: bij Hatha Yoga (de meest populaire vorm) voer je losse houdingen uit in een willekeurige volgorde. Bij Ashtanga Yoga voer je keer op keer dezelfde oefeningen uit op een dynamische “flow” wijze. Hierdoor staat Ashtanga bekend als een zwaardere vorm. Ben je beginner? Start dan met Hatha Yoga om alvast te wennen aan de verschillende oefeningen!

Waar kan je Hatha Yoga of Ashtanga Yoga beoefenen?

Er zijn in Nederland ontzettend veel yogascholen te vinden waar je zowel Hatha als Ashtanga Yoga kunt beoefenen. Welke locatie het beste geschikt is voor jou, kan je het beste uitvinden op een yogaplatform als Yoga Vandaag. Daar vind je letterlijk alle yogascholen van Nederland. Voer jouw woonplaats in en zie direct welke yogastudio’s zich in jouw buurt bevinden.

Ook kan je yoga vanuit je eigen beoefenen! Dit doe je dan lekker online. Ga naar hiervoor bijvoorbeeld naar Youtube en je vindt gemakkelijk en snel gratis lessen.

 

https://www.yogavandaag.com