Vitaal Vandaag
Image default
Geestelijke gezondheid

Chronische hyperventilatie: symptomen en oorzaken

Chronische hyperventilatie is een vervelende aandoening dat wordt gekenmerkt door een verhoogde ademhaling. In tegenstelling tot acute hyperventilatie, dat vaak optreedt als reactie op angst of stress, kan chronische hyperventilatie ontstaan zonder duidelijke aanleiding. Mensen die lijden aan deze aandoening ademen sneller en/of dieper dan nodig is, wat kan leiden tot een verstoring van de zuur-base balans in het lichaam en diverse stress-symptomen kan veroorzaken.

Welke symptomen horen bij chronische hyperventilatie?

Symptomen van chronische hyperventilatie kunnen sterk variëren. Van milde klachten tot heftige klachten. Sommige mensen ervaren hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten, en/of hartkloppingen. Terwijl anderen last kunnen hebben van vermoeidheid, spierpijn of spierstijfheid, een droge mond, kortademigheid of een benauwd gevoel op de borst. Soms kunnen mensen met chronische hyperventilatie ook symptomen hebben van angst of paniek, hoewel deze aandoening niet direct verbonden hoeft te zijn met chronische hyperventilatie.

Wat zijn de oorzaken van chronische hyperventilatie?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan het ontstaan van chronische hyperventilatie. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren, waaronder stress, angst, slechte ademhalingstechnieken en/of een verhoogde gevoeligheid voor CO2. Chronische hyperventilatie kan ook optreden als gevolg van bepaalde medische aandoeningen, zoals astma, COPD, hartfalen of slaapapneu.

Behandeling van chronische hyperventilatie

Het behandelen van chronische hyperventilatie kan lastig zijn, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is en de symptomen sterk kunnen variëren. Een goede behandeling begint vaak met het identificeren van de onderliggende oorzaken van de aandoening. Hoe is de hyperventilatie ontstaan? Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een cliënt bepaalde stressfactoren moet verminderen of leren omgaan met angst of andere psychologische problemen.

En natuurlijk is het super belangrijk om een andere ademhaling aan te leren. Dit kan worden gedaan door middel van ademhalingsoefeningen, waarbij de patiënt leert om rustig en diep te ademen en de uitademing langer te maken dan de inademing. Ook kan een therapeut of ademcoach je goed helpen bij het aanleren van deze technieken en het ontwikkelen van een gezonde ademhaling.

Werken medicijnen ook bij hyperventilatie?

Medicijnen kunnen soms worden voorgeschreven om de symptomen van chronische hyperventilatie te verminderen. Dit kan de pijn wat meer verlichten. Ook kan het de angst verminderen of je spieren ontspannen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat medicatie niet de oorzaak direct oplost.

Wat kun je zelf doen tegen chronische hyperventilatie?

Als je last hebt van hyperventilatie, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de symptomen te verminderen en de frequentie van aanvallen te verminderen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

  1. Let op je ademhaling: Het is natuurlijk belangrijk om je ademhaling te observeren en te leren herkennen wanneer je hyperventileert. Concentreer je op je buikademhaling en merk op hoe je buik op en neer gaat.

  2. Ontspanningstechnieken: Ontspanningsoefeningen, zoals yoga, meditatie of progressieve spierontspanning, kunnen je helpen om stress en angst te verminderen en de ademhaling te reguleren. Probeer niet over je grens heen te gaan, dan krijg je juist weer nieuwe stress.

  3. Vermijd triggers: Probeer stressvolle situaties te vermijden of te verminderen. Het kan ook helpen om je levensstijl te verbeteren door voldoende te slapen, regelmatig te bewegen en gezond te eten. Het is belangrijk om echt even helemaal ontspannen te worden, dan kan het soms prettig zijn om even geen uitdagingen in het leven aan te gaan

  4. Houd een dagboek bij: Het kan nuttig zijn om bij te houden wanneer en waarom je hyperventileert, zodat je patronen kunt ontdekken en de onderliggende oorzaak kunt identificeren. Dit is iets wat de meeste mensen doen.

  5. Ademhalingsoefeningen: Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die kunnen helpen om hyperventilatie te verminderen. Een van deze oefeningen is de 4-7-8 ademhaling, waarbij je vier seconden inademt, zeven seconden je adem inhoudt en acht seconden uitademt.

  6. Zoek professionele hulp: Als hyperventilatie aanhoudt en je het idee hebt dat je er niet alleen uitkomt, dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Voor professionele hulp kun je ook het volledige artikel van Nick de Waard lezen.

Het is belangrijk om te onthouden dat hyperventilatie een veelvoorkomende aandoening is die goed behandeld kan worden.