Vitaal Vandaag
Image default
Dier

Gezonde Paardenvoer zonder toegevoegde suiker

Paardenvoer zonder toegevoegde suiker

Goed en gezond paardenvoer is enorm belangrijk voor de gezondheid van het paard. Voor een goed en evenwichtig voedingsdieet is het daarom belangrijk om te weten wát er in je paardenvoer zit die aan paard geeft. Paardenvoer zonder suiker is wellicht wat misleidend, omdat er altijd suiker zit in paardenvoeding. Wat we doorgaans bedoelen is paardenvoer met aanzienlijk minder suiker of alleen van nature aanwezige suikers. De reden waarom is simpel. Bij Equilin streven we naar een gezonde darmflora en gebalanceerd dieet voor het paard. De suikerinname is hierbij een belangrijk onderdeel. De visie die Equilin deelt is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door drs. Annette van Weezel. Zij is grondlegger van ‘Het Nieuwe Voeren’ en heeft uitvoerig onderzoek gedaan met als conclusie dat de ruwvoerbehoefte te laag wordt ingeschat; We leggen het toe.

Het nieuwe voeren door Equilin

Tot vrij recent was de algemene opvatting over de ruwvoernorm 1 kg hooi lichaamsgewicht per dag. De additionele voer moest daarop dus aangevuld worden met kilo’s extra krachtvoer met belangrijke vitamines en mineralen.

Nu weten we dus ook dat dit achterhaald is. De norm dient namelijk veel hoger te zitten, namelijk een dubbele ruwvoernorm. Door deze nieuwe norm te hanteren, wat gezonder is voor het paard en de paardenwelzijn, betekent dat ook een verdubbeling van de suikers en eiwitten. Het gevolg is dat je dus krachtvoer moet aanpassen op deze aanpassing, met een gebalanceerd voedingspatroon zodat een paard niet teveel suikers binnenkrijgt. Hiervoor hebben we dus bij Equilin een productassortiment samengesteld die hierop aangepast is.

Hoe zit dat met suiker en zetmeel in paardenvoer

Suikers en zetmeel zijn de meest eenvoudige energiebronnen voor het paard. Deze worden voor een groot deel gebruikt door de hersenen en het zenuwstelsel. Een teveel aan suikers wordt opgeslagen en omgezet in vet. We weten allemaal dat teveel vet resulteert in overgewicht wat weer negatief effect heeft op gewrichten, stofwisseling en meer. Ook kan het verstoringen opleveren van de darmflora wat resulteert in diarree of kolieken.

Door de te kiezen voor Equilin Balancer’s of Basic’s weet je zeker dat, wanneer je voldoet aan de ADH, het paard niet teveel binnenkrijgt dat wat hij nodig heeft en dus zo gezond houdt. Voor het aansterken van jonge paarden en veulens kunnen klanten kiezen voor de Immuno voedingszakken. Ter aanvulling op het dieet kun je kiezen uit organisch magnesium en electrolyten drank om je paard extra mineralen te geven. Over de gehele linie biedt Equilin de perfecte paardenvoeding zonder toegevoegde suiker tegen scherpe prijzen.

Is suiker hetzelfde als melasse?

Korte antwoord: Nee. Melasse is een bijproduct dat ontstaat bij het maken van suiker. Het fungeert als een bindmiddel om brokken te persen. Wanneer bietensap wordt gewonnen, gaat dit door een zuiveringsproces en vervolgens gekookt en ingedikt. Dit noemen we melasse, wat overblijft is suiker.

Wanneer is (te)veel suiker slecht?

Paarden hebben een grot en complex maag- en darmkanaal met miljarden bacteriën die super belangrijk zijn voor de gezondheid van het paard. Wanneer de balans verstoort wordt levert dit een verstoring van de natuurlijk processen zoals de vertering door bacteriën (fermentatie).

Wil je heel graag meer weten over paardenvoeding? Vraag dan een gratis voedingsadvies voor je paard via onze voedingswijzer. Aan de hand van een aantal vragen krijg je een gepersonaliseerd advies.

Stel je vraag aan onze klantenservice
https://www.equilin.eu/