Vitaal Vandaag
Image default
Geestelijke gezondheid

Advocaat VS Mediator

In plaats van een advocaat, stappen er steeds meer mensen naar een mediator. In tegenstelling tot een advocaat is een mediator onpartijdig. Een mediator moet namelijk zorgen dat een gesprek tussen  twee of meer personen, partijen of groepen in goede banen verloopt. In 2018 waren er in Nederland ongeveer 52 000 mediatons vergeleken met de 47 000 in 2009. Je hebt door heel Nederland scheidingsmediators met name in Noord Holland. Een scheidingsmediator omgeving Brabant komt ook vaak voor. Hoewel, het aantal mediations dus toeneemt, is nog steeds niet iedereen op de hoogte van de werkzaamheden van een mediator. Zo ondersteunt een mediator ook koppels die gaan scheiden, wil je weten hoe? Lees dan verder.

Een mediator voor het scheiden

Een mediator kan (bijna) gescheiden koppels, waarbij het contact stroef verloopt, helpen om toch nog goede afspraken met elkaar te maken. Een mediator helpt onder andere bij zaken die gaan over de kinderen zoals kinderalimentatie. Kinderalimentatie is het geld dat de ouder die niet voor het kind zorgt moet betalen. Het is een financiële vergoeding voor het verzorgen van een kind, van de ouder die wel deze zorg draagt. Ook bij de partneralimentatie,die de partner die het meest verdiend aan de partner die het minste moet betalen, wordt besproken tijdens een mediation. Een mediator biedt vaak een snelle oplossing Een mediator is daarnaast meer  Verder bepalen partners zelf wanneer met hun (ex)partner willen afspreken. Gesprekken met de mediator zijn niet verplicht, dus als een partner niets aan gesprek wilt toevoegen, dan kan dat. Maar als er bij de beide partners geen bereidheid  is om naar de mediations te gaan dan heeft een mediation geen zin. De volgende stap zou een gerechtelijke werkwijze kunnen zijn, maar bij dit soort procedures is het belangrijk en verplicht dat beide partijen komen opdagen.

Een rechter voor het scheiden

Alhoewel partners die door een scheiding heengaan toch nog een advocaat gebruiken zijn de nadelen van het betalen van een advocaat dat de echtscheidingsprocedure met een advocaat langer duurt dan met een bemiddelaar. Wat betreft mediation kosten liggen die vaak een stuk lager dan juridische kosten voor een gerechtelijke procedure. Tot slot, willen ouders vermijden dat hun kind of kinderen in een rechtbank worden verhoord. Bij een scheidingsbemiddelaar zou dit vrijwel zeker niet gebeuren.