Vitaal Vandaag
Image default
Diensten

Podotherapie is een oplossing voor pijn in het bewegingsapparaat

Podotherapie is een oplossing voor pijn in het bewegingsapparaat

Veel mensen ervaren wel eens pijn in hun voeten, enkels, knieën, heupen of rug. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerde houding, overbelasting of een afwijking in de stand van de voeten. Podotherapie is een medische behandeling die kan helpen bij het verhelpen van deze pijnen. In dit interview vertelt een podotherapeut van Podotherapie Zaanstad alles over podotherapie.

Wat is podotherapie en wat doet een podotherapeut?

“Podotherapie is een behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat die voortkomen uit een afwijkende voetstand of -functie. Als podotherapeut kijk ik naar het gehele lichaam en onderzoek ik hoe de voeten, enkels, knieën, heupen en rug bewegen. Op basis van mijn bevindingen maak ik een behandelplan op maat. Dit kan bestaan uit het aanmeten van steunzolen, schoenadvies, looptraining of andere therapieën”, aldus de therapeut van Podotherapie Zaanstad.

Hoe kan podotherapie helpen bij pijnklachten?

“Podotherapie kan op verschillende manieren helpen bij het verhelpen van pijnklachten. Vaak zijn klachten het gevolg van een verkeerde voetstand of -functie, waardoor het lichaam niet goed wordt ondersteund tijdens het lopen. Door steunzolen op maat te maken, kunnen we de voeten in de juiste positie brengen en zo de drukverdeling verbeteren. Hierdoor worden de gewrichten minder belast en kan de pijn afnemen”, geeft de Podotherapie Zaanstad aan.

Is podotherapie voor iedereen geschikt?

“Podotherapie is voor iedereen geschikt die last heeft van pijnklachten in het bewegingsapparaat. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, sporter of niet-sporter, man of vrouw. Een podotherapeut kan voor elk individu een behandelplan op maat maken.”

Hoe verloopt een behandeling bij Podotherapie Zaanstad?

“Bij Podotherapie Zaanstad beginnen we altijd met een uitgebreid onderzoek. Hierbij kijken we naar de voetstand, looppatroon en houding. Ook bespreken we de klachten en de eventuele oorzaken hiervan. Op basis van deze informatie maken we een behandelplan op maat. Dit kan bestaan uit het aanmeten van steunzolen, schoenadvies, oefeningen of andere therapieën. Tijdens de vervolgafspraken bespreken we de voortgang en passen we indien nodig het behandelplan aan.”

Worden de kosten voor podotherapie vergoed?

“Podotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, mits je een verwijzing van de huisarts of specialist hebt. Het aantal behandelingen dat wordt vergoed, verschilt per verzekeraar en per aanvullende verzekering. Het is dus altijd verstandig om dit van tevoren te controleren bij je zorgverzekeraar.”

Wat is het belang van goede schoenen?

Schoenen zijn essentieel voor het voorkomen van pijnklachten en het ondersteunen van de voeten tijdens het lopen. Bij Podotherapie Zaanstad geven we daarom ook altijd schoenadvies. Goede schoenen hebben voldoende stevigheid en stabiliteit, en bieden genoeg ruimte voor de tenen. Ook moeten de schoenen goed passen bij de activiteit die je ermee gaat doen. Hardloopschoenen zijn bijvoorbeeld anders dan wandelschoenen. Door goede schoenen te dragen, kan de belasting op de voeten en gewrichten worden verminderd en kunnen klachten worden voorkomen.”

 Wat is het advies van Podotherapie Zaanstad voor mensen met pijnklachten?

“Als je last hebt van pijnklachten in het bewegingsapparaat, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een podotherapeut. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op chronische klachten. Bij Podotherapie Zaanstad bieden we een uitgebreid onderzoek en een behandelplan op maat. Ook geven we advies over het aanpassen van de leefstijl en het dragen van goede schoenen. Door samen te werken aan een oplossing, kunnen we pijnklachten verminderen of zelfs helemaal verhelpen.”